CRO sau optimizarea ratei conversiilor

CRO sau optimizarea ratei conversiilor

Dacă ai un magazin online, scopul tău principal este să aduci cât mai mulți vizitatori pe website. Ca să poți realiza acest lucru, ai nevoie în special de conținut plătit (paid content), care să genereze trafic relevant pentru business-ul tău. De obicei aduci trafic prin campanii PPC pe Google sau în rețelele sociale, care se concretizează în conversii.

De exemplu, dacă ești doctor stomatolog și ai setat ca obiectiv obținerea de bază de date cu clienți interesați de o dantură cât mai albă, poți urca pe site un eBook legat de cele mai sigure metode de albire dentară, pe care îl oferi gratuit ca urmare a completării unui formular. În momentul în care primești formulare completate, se numește că ai conversii.

Conversiile pot fi sub formă de formulare completate de cereri de ofertă, crearea de cont, afilierea la newsletter, cumpărături online, practic tot ce ai nevoie pentru a atinge obiectivele stabilite anterior.

Ce reprezintă rata conversiilor?

Rata conversiilor este dată de cantitatea de conversii primite în urma vizitelor făcute de clienții tăi pe website. Această rată a conversiilor depinde de mai mulți factori, cei mai importanți fiind:

 • rapiditatea cu care se încarcă website-ul – sub sau peste 5 secunde
 • designul website-ului,
 • ușurința de a nagiva pe site în căutarea informațiilor esențiale,
 • relevanța conținutului.

Practic, rata conversiilor îți spune că din 125 de vizitatori care au intrat pe site-ul tău sau au avut intenția să intre, 35 au completat formularul pentru a primi eBook-ul legat de albirea dentară, deci rata conversiei tale este de 28%.

Ce este CRO (Conversion Rate Optimization) ?

Optimizarea ratei conversiilor este o metodă prin care se urmărește eficientizarea bugetului în raport cu răspunsurile din partea clienților. Idealul este să plătești un preț cât mai mic posibil per conversie. Această metodă pornește în principal de la analiza și măsurarea comportamentului vizitatorilor, care se face cu tool-uri free ca Google Alalytics, dar și cu tool-uri plătite ca Hotjar, Omniconvert (având și ele module free drept demo). CRO îți spune cât de performant este website-ul tău din punctul de vedere al conversiilor raportat la numărul vizitelor. Urmărind Google Analytics sau alte instrumente de măsurare, vei ști dacă un buton de call-to-action este vizibil, dacă ai pus prea multe informații de completat într-un formular de înscriere, dacă este vizibil butonul de download, dacă site-ul s-a încărcat în timp rezonabil și altele.

Provenind din campanii plătite, interesul tău este să transformi cât mai multe vizite în conversii, ceea ce se traduce mai departe prin venituri, de aceea CRO este atât de important și orice nefuncționalitate trebuie rezolvată în cel mai scurt timp.

Cum poți îmbunătăți rata conversiilor

Ca să poți optimizata rata conversiilor, ai nevoie să știi în primul rând ce fac clienții pe site-ul tău, ce le place și ce nu le place. Dacă ești un magazin online de produse raw-vegan ( și nu numai ), înainte să tragi vreo concluzie cu privire la CRO, în afară de a te uita într-un tool de urmărire a vizitelor pe site, mai aruncă o privire și la:

 • prima impresie când ajungi pe pagina de landing ( ai textul bine organizat, ai poze apetisante cu produse raw vegan, ai prețuri vizibile );
 • descrierea produselor și întreabă-te dacă vizitatorul are sufieciente motive să cumpere de la tine sau măcar să ceară oferta voastră ( vizitatorul înțelege cu ușurință despre ce produs e vorba, ingredientele, poate chiar și beneficiile vs. un produs obișnuit );
 • designul paginii ( culorile, aranjarea textelor, butoanelor, fonturile, imaginile );
 • butonul de call-to-action (este pus imediat sub un text relevant)
 • content în general, pentru că el atrage și determină acțiuni.

În urma acestor analize, unii te pot sfătui să iei repede măsuri de reorganizare text, colorare butoane, mutare butoane, etc., la feeling. Alții scot din arsenal tool-uri, chestionare, metode și încep o adevărată expediție pentru a cunoaște publicul cel mai relevant pentru a converti pe termen lung, nu scurt. Tacticile rapide de rezolvare a problemelor pe care le are website-ul sau landing page-ul nu sunt suficiente pentru un CRO eficient. Este nevoie de o strategie, care pornește de la niște ipoteze, ce urmează a fi testate, pentru a vedea care este ”cârligul” care atrage conversii. Prin urmare, care din elementele ce susțin conversiile este cel care ”convertește” cel mai mult.

Dacă revenim la exemplu cu stomatologul care oferă un Ebook gratuit cu metode sănătoase de albire dentară, pentru cei care completează formularul de înscriere, atunci conversiile înseamnă pentru el cât mai multe formulare completate. Atunci când vrea optimizeze rata de conversii, va trebui să testeze ce anume din landing page determină vizitatorul să completeze formularul, care dintre elemente este cu siguranță cel mai eficient. Poate fi vorba de galeria de poze, testimoniale ale clienților cărora le-a albit dinții cu metoda lui sănătoasă, un video cu desfășurarea procedurii, linkuri către bloguri care au scris despre el, etc.

În concluzie, strategia de CRO este mult mai mult decât a mai colora un buton de înscriere prin formular sau a-l muta în altă parte, pentru a fi mai vizibil. Poate că exact asta lipsea și poate că de aici înainte convertești mai bine. Dar documentarea, analiza, testarea unor ipoteze îți aduce o cunoaștere a publicului țintă mult mai relevantă și mai eficientă pe termen lung. De aceea, pledăm pentru strategie, nu pentru tactici provenite din decizii luate on the spot. O agenție care face strategie de CRO va urmări întotdeauna să înțeleagă comportamentul clientului și ceea ce-și dorește, nu doar numărul conversiilor.

Mediul vânzărilor online a devenit din ce în ce mai competitiv, de aceea optimizarea ratei de conversie este un proces relativ simplu pentru agențiile experimentate și dificil pentru userii ne-profesioniști. Pentru un CRO eficient, ai nevoie să îmbini cu succes următoarele componente:

 • strategia (care pornește de la o cunoaștere în profunzime a consumatorului, așteptărilor și modului în care obișnuiește să cumpere);
 • tool-uri, adică tehnologia din spatele analizelor;
 • procesul prin care aplici strategia;
 • componenta umană, adică specialiștii implicați.

Este clar că optimizarea ratei conversiilor generează o cifra de afaceri mai bună, deci mult entuziasm și mulțumire pentru proprietarul afacerii respective. Aspectul cel mai important de reținut de aici este că procesul implică analiză, testare, tool-uri, pentru a obține rezultate pe termen lung. Al doilea aspect este legat de organizarea acestui proces, care se face cu oameni din interiorul companiilor, cunoscători foarte buni ai produsului, beneficiilor, așteptărilor clienților și cu agenții experte în managementul procesului.

De ce sa ne alegi pe noi pentru strategia CRO?

Pentru că îți propunem o strategie de optimizare a conversiilor, nu doar tactici rupte din context;
Pentru că îți aducem conversii relevante, nu doar trafic pe site;
Pentru că mizăm pe cunoașterea în profunzime a publicului tău, nu pe supoziții.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin